Pages Navigation Menu

Excursie naar Sint Laurense Weihoek op 29 april 2025

Tekst en foto’s: Ingrid Donga

Deelnemers: Marloes van Bree, Gerard Brouwers, Wim en Marike de Haan, Hidde Bult, Ingrid Donga, Ineke en Walter van Dongen, Monique Gelten-Boshouwers, Klaas Koopmans, Jeroen van Kruiningen, Carla en Joep Rooijmans, Corine Spoel en Doris Podzuweit.

De excursie
Het merendeel van de deelnemers aan de excursie verzamelde zich bij de afgesproken carpoolplaats: de Lidl aan de Laan van Borgvliet te BoZ. Na een indeling te hebben gemaakt wie met wie mee zou rijden, vertrokken we naar de Sint Laurense Weihoek, die ten noorden van Middelburg ligt. Een mooi natuurreservaat met veel plas-dras habitat. Dit oudlandgebied waar klei op veen ligt, is van oorsprong erg laag. Moernering (het afgraven van door zout doordrenkt veen) en inklinking door ontwatering hebben na de Middeleeuwen voor verdere verlaging van het gebied gezorgd. Hierdoor zijn de weilanden altijd te nat gebleven voor landbouw. Ondanks de ruilverkaveling is dit gebied altijd een nat weidegebied gebleven (bron: het Zeeuwse Landschap). Hierdoor is het gebied een trekpleister voor weidevogels geworden. In het voorjaar kun je hier dan ook regelmatig kuikens van o.a. Kieviten Grutto’s en Tureluurs zien lopen.

Voor kuikens was het nog wat te vroeg maar er waren al wel veel vogels teruggekeerd vanuit het zuiden. Verschillende soorten waren aan het rusten, andere weer aan het foerageren of al aan het baltsen, een enkele aan het broeden (Kievit). Vooral de Grutto was een genot om naar te luisteren, zijn eigen naam roepend, in combinatie met een heerlijk zonnetje, maakte het toch iets frisse begin van de dag helemaal goed!

Aangezien het gebied een vrij open structuur heeft, konden we met de zon in de rug en met behulp van de vele meegebrachte telescopen de plassen en weilanden tot de millimeter af scannen. Niet alleen op het water, maar ook zeker in de lucht was er van alles te zien. Ik denk dat er geen één soort aan onze aandacht is ontsnapt… wat ook niet zo gek is, als je met vijftien enthousiaste vogelaars op pad bent.

De afstand die we afgelegd hebben was niet zo groot, maar doordat er zoveel te zien was, werd het een ochtend-vullend programma.

Al met al een heel geslaagde ochtend met mooi weer en goed gezelschap! Als kers op de taart bleek tijdens de excursie ook nog een gedeeltelijke zonsverduistering plaats te vinden. Met een door een deelnemer meegebrachte eclipsbril konden we prachtig zien dat er een hap uit de zon was genomen.

Soortenlijst:

  1. Bergeend
  2. Blauwe Reiger
  3. Boerenzwaluw
  4. Brandgans
  5. Bruine Kiekendief
  6. Buizerd
  7. Dodaars
  8. Ekster
  9. Gele Kwikstaart
  10. Graspieper
  11. Grauwe Gans
  12. Grutto Grote
  13. Grote Canadese Gans
  14. Houtduif
  15. Kauw
  16. Kemphaan
  17. Kievit
  18. Kleine Mantelmeeuw
  19. Kleine Plevier
  20. Kluut
  21. Kneu
  22. Kokmeeuw
  23. Krakeend
  24. Kuifeend
  25. Lepelaar
  26. Pijlstaart
  27. Rietgors
  28. Rotgans
  29. Scholekster
  30. Slechtvalk
  31. Slobeend
  32. Smient
  33. Spreeuw
  34. Stormmeeuw
  35. Tafeleend
  36. Torenvalk
  37. Tureluur
  38. Ooievaar
  39. Putter
  40. Veldleeuwerik
  41. Waterhoen
  42. Watersnip
  43. Wilde Eend
  44. Wintertaling
  45. Witte Kwikstaart
  46. Witgat
  47. Wulp
  48. Zilvermeeuw
  49. Zwarte Kraai

Buiten deze inheemse soorten hebben we nog de exoten Nijlgans en Chinese Knobbelgans, een “escape” (Roodhalsgans) en hybride ganzen (o.a. Grauwe Gans x Indische Gans) gezien.

Na afloop van de excursie konden een aantal mensen de verleiding niet weerstaan om ook de reigerkolonie in Middelburg nog even op te zoeken. Blauwe Reigers en Kwakken recht voor je neus… midden in de stad. Het blijft een rare gewaarwording… Toen daar ter plekke vervolgens een melding kwam dat er in Zeeuws-Vlaanderen een Roodkopklauwier werd gemeld, keken sommige reisgenoten elkaar aan en hoefden niet veel tegen elkaar te zeggen… Op naar die plek…en weer één “lifer” kon worden afgevinkt!