Joep Rooijmans: Landelijke Dag 2024
De VWG is 30 november met een sterke afvaardiging naar de jaarlijkse landelijke SOVON-dag getogen. Wat een evenement; een warm groen bad van 1000+ vogel/natuurliefhebbers. Hun kenmerken: slobbertrui, flodderbroek en glimlach. En in die comfortabele setting een kleine 50 presentaties, verdeeld over 7 zalen in het Reehorst-labyrinth te Ede. Wat hoogtepunten daaruit waarbij niet elke bullet even vrolijk stemt of eigenlijk de meeste niet. Dat bracht echter niemand van de wijs. Vogelaars zijn een strijdbaar gezelschap en er wordt overal doorgeknokt voor onze vogels en de natuur. En met succes; iedereen begrijpt dat we aan klimaat, natuur en een andere landbouw moeten werken.
- 125 jaar Vogelbescherming: En dat werd verteld in 25 minuten. Begonnen rond 1900 toen enige dames zich stoorden aan de hoedenmode die gebruik maakte van opgezette Sterns en IJsvogels. Per 1912 werd schieten op alles wat eruit zag als een vogel, verboden middels de Vogelwet. Daarna leerden we naar vogels kijken ten tijde van verdere inpoldering en ontginning. Na WO-II, in de tijd van ‘Nooit meer honger’, kwam DDT op tegen plaaginsecten met desastreuze effecten voor het milieu inclusief de vogels. Inmiddels begrijpen we dat er grenzen zijn aan de groei en dwingen klimaat, water, biodiversiteit ons onder meer naar een andere landbouw. De Vogelbescherming wordt politieker.
- Klimaat; opwarming, hoosbuien, droogteperiodes, hittedagen. De grote onbekende is het potentieel smelten van de ijskap in Antarctica. Kleine kans, grote impact bestaande uit 60 meter zeespiegelstijging. ‘Dan zijn we de klos’, kregen we meegedeeld.
- Klimaatverandering en vogels: complexe materie. Gaan trekvogels eerder, korter, sneller trekken? Verschuiven broed- en overwintergebieden mee? Studies vinden plaats richting het Noordpoolgebied. Daar is de opwarming 4xgemiddeld. Resultaten lijken soortafhankelijk te zijn. Al met al hopen op flexibiliteit van de vogels, aanpassen in het tempo van verandering.
- Basiskwaliteit Natuur: Werk niet alleen aan natuurherstel en -behoud in natuurgebieden maar zorg voor een basiskwaliteit natuur in dorpen, steden en het platteland. Een inspirerende benadering waaraan inmiddels ook het Ministerie van LNNV meewerkt. Meten waar we staan, dan condities op orde brengen mbt milieu, inrichting en beheer, en vervolgens gaat de natuur zich herstellen. Goed om ook als VWG te bezien of wij hier iets aan kunnen bijdragen.
- Vogels en pesticiden: De presentator was het niet van plan, zei hij, maar werd in de periode dat hij aan deze presentatie werkte steeds bozer. Pesticiden blijken telkenmale veel schadelijker dan voorgesteld met als reactie nieuwe ‘verbeterde’ pesticiden waar we dan weer hetzelfde over leren. Inmiddels zit niet alleen lucht, water en bodem er vol mee maar ook ons voedsel en bv het stof in onze slaapkamer. De weerstand tegen het gebruik van pesticiden groeit. Vele organisaties hebben samen een manifest ondertekend: https://natuurenmilieu.nl/app/uploads/Manifest-Bestrijdingsmiddelen.pdf.
- Meer doen voor onze vogels: Een fraai breed verhaal over natuur. Niet alleen verbeteren maar je ook laten horen. Een prachtige samenwerking van vele organisaties doet dat; er is een (gratis) nieuwsbrief waarvoor je je kunt aanmelden. https://www.naturetoday.com/intl/nl/aboutnaturetoday/newsletter1
- Er kwam nog veel meer aan de orde. Zo werd er specifiek gesproken over de Cetti’s Zanger (rukt op vanuit het Zuiden door zachte winters), over de Blauwe Kiekendief (bijna geen broedvogel meer doordat uitgevlogen jongen snel sterven door voedselgebrek ), en over Kieviten (akkerbroeders hebben weinig kans op grootbrengen jongen).
Alle presentaties kunnen bekeken worden op youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLX3iRAvuDl1_IK-4tmC7dCq0pCG_4Rbc8 . - De presentaties bij de NOU sessie zijn op het YouTube-kanaal van de NOU terug te kijken: De Livestream 2024.