Pages Navigation Menu

Wulpentelling in het Markiezaat

Beste leden,

Zaterdag 15-2-2020 zijn weer de Wulpen geteld die in het Markiezaat slapen. Hierover zond Ton Bakker onderstaand bericht aan Jacques Ariaansz, Marcel Geerards, Jan Hogerwaard, Sjaan Hopmans, Erik de Jonge en Hans Zoeter, de medetellers.

We telden van 07:32 tot 08:36. Omstandigheden waren goed, al maakte de straffe wind het soms niet gemakkelijk. De wulpen maakten snel hoogte en gingen vaak pijlsnel. Vanaf de Duintjes telden we 369 Wulpen, Sjaan zag er bij de Bandijk 8 en Jan bij de Scheldevanger 1. Totaal dus 378 Wulpen. Het getal aan de Duintjes kwam tot stand door in de schemering de slapende groep te tellen. Bij het wegvliegen bleken we er maar 273 te tellen. Het is dus bijna 90 Wulpen (een stuk of 10 bleven er achter om te foerageren) gelukt om ongezien het gebied te verlaten. Ze wonnen in de harde wind soms snel hoogte (of stonden we te veel te kwebbelen…?).

Vanaf de Duintjes zagen we het koppel Zeearenden binnenzeilen vanuit het oosten (zou leuk zijn eens uit te zoeken waar die slapen). Een Vos scharrelde op zoek naar eetbaars langs de waterlijn en een poosje later verscheen vanuit het zuidelijk schor een tweede. Een kwartiertje later zaten ze naast elkaar. Waarschijnlijk ook een stelletje.

Twee Blauwe Kiekendieven lieten zich zien op het schor voor de Duintjes, een vrouw en later een man. Ook die hebben waarschijnlijk overnacht ergens voor de Duintjes.

Met hartelijke groet,

Ton Bakker

Foeragerende Wulpen in de Ouwervelden (Wouwsche Plantage, 2 augustus 2019). Vandaar vliegen ze naar  het Markiezaat om te slapen. Foto’s Hidde Bult.