Pages Navigation Menu

Tussenstand Dodaars en Geoorde Fuut in 2024

Beste leden,

In het voorjaar heeft de VWG rond Bergen op Zoom de territoria van beide kleine futen geteld. Dit jaar was uitzonderlijk nat en daardoor de raakten de meeste vennen op de Brabantse Wal eindelijk weer gevuld. En ze werden snel ontdekt door de Dodaars. Afgezien van het Groote Meer hebben we de meeste vennen op de Brabantse Wal kunnen bezoeken. Voorlopig heb ik voor het Groote Meer onze cijfers uit 2020 gebruikt. Ik hoop later van de medewerkers van de Provincie Noord-Brabant de definitieve aantallen van dat ven te mogen ontvangen.

Onder dat voorbehoud overschreed de Dodaars in dit bijzondere jaar het instandhoudingsdoel (IHD) voor het Natura-2000 reservaat “Brabantse Wal”. Dat betekent dat hun IHD realistisch is. Tenminste, als de grondwaterstand op de Brabantse Wal structureel omhooggaat. Maar, dan is het absoluut nodig dat de verdroging van de Brabantse Wal eindelijk afdoende wordt aangepakt. Voorlopig lijkt daar weinig zicht op met het huidige beleid van het Waterschap Brabantse Delta.

Geoorde Fuut met jong, foto HES van Schoonhoven.

Ook de voorlopige cijfers van de Geoorde Fuut lijken hoopvol, al halen ze de aantallen van eind vorige eeuw bij lange na niet. De voorlopige totalen van onze tellingen lees je hier: Dodaarsonderzoek in 2024.

Met vriendelijke groeten,

Hidde Bult