Pages Navigation Menu

Helikopteroefeningen op de vliegbasis

Beste leden,

In de lokale media hebben jullie kunnen lezen dat er  avondvliegoefeningen met helikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn gepland. De oefeningen gaan plaatsvinden op en rond vliegbasis Woensdrecht vanaf september tot en met maart 2022. De reden hiervoor is dat Gilze Rijen onvoldoende geluidsruimte heeft om haar vliegers getraind te houden voor de taakstelling.

We maakten ons zorgen hierover: het zou tot veel verstoring in en rond het Markiezaat kunnen leiden. Een Apache en zeker de grote, bijzonder lawaaierige Chinook met twee rotoren, veroorzaken al op meer dan een kilometer afstand een enorme paniek onder rustende vogels, zoals in het Markiezaat.

Op initiatief van Paranka Surminski, voorzitter van Namiro en lid van onze VWG, was er deze middag een teams-overleg hierover met de Lt-kolonel F. (Frans) van der Linde, plaatsvervangend commandant van de Vliegbasis en onder meer Hans van Gasteren, vogeldeskundige van het Ministerie van Defensie, Hans Schep, districtshoofd van het Brabants Landschap, Paranka, ons lid Roland-Jan Buijs als wetlandwacht voor het Markiezaat van Vogelbescherming Nederland en mijzelf namens de VWG.

Guusje van Vuren, verantwoordelijke voor de planning van de helikopervluchten, lichtte toe dat de avondlandingen op het terrein van de Vliegbasis Woensdrecht zullen gebeuren, dat ze alleen op maandagavonden plaatsvinden en dat de helikopters maximaal tot 1.2 km buiten de vliegbasis zullen vliegen om te landen en op te stijgen. Daarmee lijkt onze grootse bezorgdheid met betrekking tot verstoringen in het Markiezaat, maar ook op de Brabantse Wal, te zijn weggenomen.

Verder werd benadrukt dat het Min. van Defensie er alles aan doet om niet onder de 1000 voet (ca 300 meter) te vliegen boven Natura 2000-gebieden, zoals Markiezaat en Brabantse Wal. Ook zal met ingang van 2022 niet meer gevlogen worden binnen een kilometer van nestlocaties van Zeearenden. Dit in overleg met de Werkgroep Zeearend die de nesten in kaart brengt. Mochten jullie toch verstoringen door vliegtuigen zien, dan is het aan te raden die altijd te melden op de site van de Vliegbasis.

Tot zover dit rust-brengende nieuws.

Met vriendelijk groet,

Hidde