Pages Navigation Menu

Den Inkel, het aprilmirakel en Dodaarsonderzoek

Beste leden,

De excursie naar Den Inkel – de favoriete “hotspot” van Jeroen van Kruiningen bij Kruiningen – was meer dan geslaagd. Ingrid schreef een verslag met foto’s van Jeroen, Ria en haarzelf over de wandeling bij die natte natuurparel: Verslag-excursie-Den-Inkel-20-04-2024

Dan een bericht over het fenologische mirakel in april. Deelnemers van de chat-app van de VWG rapporteerden absurd vroeg in het jaar al Afrika-gangers als Bonte Vliegenvanger, Grasmus, Braamsluiper, Nachtegaal, Rietzanger en Sprinkhaanzanger. Er werd geopperd dat de warme Saharawinden naast woestijnzand, ook al die zomergasten hadden meegevoerd.
Is dat te zien in LiveAtlas, waaraan ook VWG leden meedoen? Dat project houdt van dag tot dag de vinger aan de pols van de landelijke vogelstand. De dagelijkse data laten inderdaad zien dat met die sterke luchtstroom veel overwinteraars zeven tot zelfs tien dagen vroeger uit Afrika terugkeerden dan gebruikelijk. Een tweede verschil was dat ze niet druppelsgewijs, maar ineens echt massaal verschenen. Meer daarover in de aprilnieuwsbrief van LiveAtlas:
https://mailchi.mp/4070aec66b23/april2024?e=7493119236

Na de warme Saharawinden vielen we in het andere uiterste. Een polaire luchtstroom kreeg een ijzige overhand. Gelukkig vielen beide oefenbezoeken voor het dodaarsonderzoek net tussen de vele poolbuien. Op beide avonden lieten Dodaarzen zich goed horen en soms ook zien. Op het Kleine meer zwommen zelfs Geoorde Futen, wat na jaren van droogte niet meer voor was gekomen…Na die avonden is de werkwijze aangepast. Mocht je mee willen doen, je kunt beide soorten nu ook per e-mail melden. Zie daarvoor: Dodaars-en-Geoorde-Fuut-2024-versie-2.

Tenslotte zend ik via de mail nog een maandbericht van VBN naar jullie door.

Geniet van de voorjaarsvakantie, met vriendelijke groeten,
Hidde