Excursie Westkapelle, 19 oktober 2024
Verslag door Hans van Loon en Corina van Tillo
Het startpunt van de excursie is op een parkeerplaats onder aan de Zeedijk bij de Westkapelsche Kreek. Ondanks dat het bij vertrek uit Bergen op Zoom wat miezerig was, bleek het eenmaal hier aangekomen, droog te zijn en het zonnetje kwam al voorzichtig tevoorschijn. Toen iedereen gearriveerd was, zijn we vanuit hier rond half negen met een groep van 19 personen gestart aan het eerste deel van deze dag, een wandeling naar en rond de kreek.
Deze Westkapelsche Kreek was ooit gevuld met zout water na een dijkdoorbraak. Na het herstel hiervan is het langzaam gaan verzoeten. Gevoed door regenwater en zoute kwel die nog steeds onder de dijk doorstroomt, is het uiteindelijk een brakwaterkreek geworden.
De wandeling leverde verschillende mooie waarnemingen op waaronder een IJsvogel die zich een paar keer goed liet bewonderen en fotograferen, en een Geoorde Fuut die heel dicht bij de kant bleef.
Daarna zijn we naar het Noordervroon gereden. Een vroon is een grasland of vlakte aan de binnenkant van de duinen. In dit geval ook met mooie waterpartijen erin, die garant staan voor een uitgebreide variatie aan watervogels.
Hier hebben we eerst de tijd genomen om te genieten van de lekkere zelfgebakken appelkoek van Ingrid, waarna we de telescopen opgesteld hebben langs de kant van de weg. Het was heerlijk genieten in het zonnetje, terwijl aan beide zijden van de weg het vroon werd afgespeurd. Het blijft ook altijd mooi om te zien wat er allemaal de lucht ingaat wanneer er een Sperwer overkomt.
Hoogtepunten waren een overvliegende Grote Pieper, een Roerdomp en een Pontische Meeuw. We hadden hier graag nog wat langer vertoefd, maar het laatste deel van de excursie lonkte…
Dus op naar de Zeedijk waar we de buitenzijde gingen afspeuren. Er was niet zo veel wind, wat fijn is als je daar wat tijd wilt doorbrengen, maar hierdoor was er dus ook weinig trek te zien op zee. Alleen een paar Jan-van-genten en een Kleine Jager op grote afstand. We hoopten nog op wat minder algemene meeuwen, maar die hebben zich niet laten zien.
Op het talud van de dijk zelf nog wel wat typische zeedijk soorten zoals een Paarse Strandloper en Oeverpieper. Na zo’n anderhalf uur begon het toch wat kouder te worden en besloten we gezamenlijk dat het tijd werd om ons te gaan warmen in Dijkpaviljoen De Westkaap, waar we met z’n allen hebben genoten van een gezellige en heerlijke lunch, met uitzicht op zee.
Het was een fijne dag zo samen op pad en we gingen dan ook met een voldaan gevoel om ongeveer half twee weer huiswaarts.
Aantal deelnemers 19: Jacques Ariaansz, Gerard Brouwers, Kim Dousi en Wesley, Ingrid Donga, Walter en Ineke van Dongen, Monique Gelten-Boshouwers, Joep Hofmeesters, Klaas Koopmans, Roland en Eline Koper, Jeroen van Kruiningen, Elly Larif, Hans van Loon, Henk en Susan Meertens, Corine Spoel en Corina van Tillo.
Soortenlijst, 74 Soorten:
Aalscholver, Bergeend, Blauwe Reiger, Boomkruiper, Boomleeuwerik, Brandgans, Cetti’s Zanger, Dodaars, Ekster, IJsvogel, Fuut, Gaai, Geoorde Fuut, Goudplevier, Graspieper, Grauwe Gans, Groene Specht, Grote Bonte Specht, Grote Canadese Gans, Grote Mantelmeeuw, Grote Pieper, Grote Stern, Grote Zilverreiger, Heggenmus, Houtduif, Jan-van-gent, Kauw, Keep, Kemphaan, Kievit, Kleine Jager, Kleine Mantelmeeuw, Kleine Zilverreiger, Knobbelzwaan, Kolgans, Koolmees, Koperwiek, Krakeend, Kuifeend, Meerkoet, Merel, Nijlgans, Oeverpieper, Paarse Strandloper, Pijlstaart, Pimpelmees, Pontische Meeuw, Putter, Rietgors, Roodborst, Scholekster, Sijs, Slobeend, Smient, Sperwer, Spreeuw, Staartmees, Steenloper, Stormmeeuw, Tjiftjaf, Turkse Tortel, Veldleeuwerik, Vink, Visdief, Vuurgoudhaan, Waterhoen, Watersnip, Wilde Eend, Winterkoning, Wintertaling, Zanglijster, Zilvermeeuw, Zwarte Kraai, Zwarte Zee-eend.
Hans en Corina