Pages Navigation Menu

Pimpelmees komt eilegdip te boven en de (on)zin van nestkasten en de eikenprocessierups

Beste allen,

De o zo bekende pimpelmees kreeg de laatste weken wat aandacht in de pers. Er waart namelijk een vreemde bacterie rond onder de ‘pimpels’. Maar dat is niet het enige mezennieuws. Nadat pimpelmezen jarenlang minder eieren legden, is deze mees de eilegdip te boven: Pimpels weer goed aan de leg. Althans, in 2019, zo is te lezen in een lijvig verslag waarin de broedresultaten van 17.000 nestkasten zijn samengevat door Ronald Beskers en Leo Ballering.

In het rapport staan ook andere leuke nestkastweetjes: Nestkastrapport 2019. Zo lijkt het ophangen van nestkasten niet veel soelaas te bieden bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Als je zelf een nestkast in je tuin hebt of een nest vindt, dan kun je heel simpel meedoen met  dit landelijke onderzoek. Na aanmelding op de Sovon site kun je in de zogenaamde “lichte” nestkaart de gegevens van je kast of nest van een Merel, Spreeuw (of andere soort) in je tuin invoeren.

Dit jaar bouwden Koolmezen ijverig in een kast in onze tuin, maar dat nest werd nooit bekleed. De man bouwde daarna een ander nest in de tweede kast. Dat bouwsel werd wel keurig met een voering van veertjes afgewerkt. Af en toe inspecteert hij beide kasten nog, maar het kwam dit jaar helaas niet tot eileg. Waarom weet ik niet: vrouw gesneuveld, de droogte, wie zal het zeggen? In het rapport van volgend jaar valt wellicht te lezen of dit een uitzondering was of dat Koolmezen elders ook problemen ondervonden.

Met vriendelijke groeten,

Hidde