Pages Navigation Menu

Telavonturen en vogelboeken

Watervogeltelling van 15 oktober 2023
Dit keer telden we ouderwetse aantallen van Meerkoet en Knobbelzwaan op de Binnenschelde. Ze eten daar ondergedoken planten, zoals fonteinkruiden. Die route leverde ook de meeste vogels op van alle trajecten. Het Markiezaat zelf herbergde behoorlijk wat Grauwe Ganzen, Slobeenden, Wulpen, Kieviten en zeven roofvogelsoorten. Daaronder een Smelleken dat tegenwoordig schaars is, net als Rotganzen en Drieteenstrandlopers. Die waren wellicht door de storm het reservaat in geblazen. Een late onvolwassen Purperreiger en IJsvogels op vier plekken waren ook bijzonder. Midden oktober is piektijd voor Bokjes en trekkende Baardmannen en ook die stelden niet teleur. Een kort verslag staat op onze site: Markiezaat Watervogels 2023-10-15.
Met dank aan de medetellers,
Hidde Bult

Telbelevenissen
Vogeltellen is doorgaans leuk, maar gaat niet altijd van een leien dakje. Bij de laatste telling zette Ingrid Donga haar belevenissen bij Binnenschelde, Bergse Plaat en Markiezaatskade op schrift. Lees ze hier: Tot de assen in de blubber.

Vogelboeken voor leden
Christa Deeleman woont in Ossendrecht en is een wereldautoriteit op het gebied van spinnen, vooral die van Zuidoost-Azi├ź en Borneo. Zij stelde de vogelboeken van haar overleden partner Flip Stoutjesdijk beschikbaar voor leden van de VWG. Veel dank daarvoor! Lucie en ik haalden ze op. Ben je ge├»nteresseerd, dan vind je hier een aantal titels: Boeken Flip Stoutjesdijk.