Pages Navigation Menu

Telling Wespendief stand van zaken

Op de site heb ik een kort stukje met informatie over  sociale wespen gezet: Wespenweetjes. Daaruit blijkt dat het vanwege het koude voorjaar waarschijnlijk een slechte wespenzomer wordt. En verder  de resultaten van de tellingen door de VWG tussen 29 juli en 3 augustus.

02-08-2021. Geen Wespendief.
Van 10-13 uur, Ton Bakker vanaf Schenkeldijk. Geen Wespendief, wel Buizerds, Havik, Sperwer, Bruine Kiekendief, Boomvalk en Torenvalk.

31-07-2021. Geen Wespendief.
Van 9-11 vanaf Nw Zuiddijk, Hidde Bult met Joep Rooijmans, Walter van Dongen en Jeroen van Kruiningen. Niet ideaal door matige tot harde wind, 26km/u. Geen Wespendief, 1 Bruine Kiek. vr ten O. van A4 in Zuidpolder. Van 11:10-14 op Schenkeldijk, Ton B. met Jan H.. Info bij Ton B. Buizerd, Torenvalk. Koereiger landt bij Sterbos achter elzenbos.

29-07-2021. Drie hits Wespendief, met zekerheid twee verschillende dieren.
Ton Bakker, van 09:30-12:30, 29-07-21 op de telpost Nieuwe Dijk. Vervolgens nog uurtje gestaan bij telpost Schenkeldijk.Eerste was een vogel boven de BrabWal die ik oppikte boven de sparrentoppen van de Pottenbergen. Vloog langs de steile and noordwaarts en zakte toen naar de beneden de NPO in. Toen de vogel voor de hoge schoorsteen langs vloog kon ik iets van kleur zien. Bruin beest.
Tweede waarneming was een mooi gekleurde, vrij lichte man. Pikte hem op laag vliegend in de Zuidpolder boven het veld waar de jager op zijn tuinstoel had gezeten net ten oosten van de A4. Vloog van ZO naar NW richting. Passeerde de A4 bij het viaduct Oude Dijk nog onder boomtopniveau en verdween helaas achter de rij bomen die west van het viaduct staan. Bestemming dus onbekend. Was rond 11:00 u. Niet meer terug zien komen.

Vanaf telpost Schenkeldijk zag ik later een chocobruine Wespendief opstijgen vanaf de oever van de Calfvensche Kreek. Draaide paar rondjes en verdween pal oostwaarts in rechte lijn. Kon niet zien of ze prooi had maar leek doelgericht weg te vliegen. Later in de middag werd waarschijnlijk dezelfde vogel gefotografeerd door Roland Koper die mij de foto stuurde met de vraag of het een Wespendief betrof. Hij zag hem ook in die hoek.

Tellen Wespendief op zaterdagen, vanaf 31 juli 2021 om 9 uur, Nieuwe Dijk, Ossendrecht

Ton, Teus, Sjaan, Jeroen, Jan en Sjaan reageerden op de oproep om te zien of Wespendieven vanuit de Brabantse Wal bij het plangebied van windpark ZE-BRA komen, waarvoor dank. Teus kijkt vanuit zijn tuin en meldde al tweemaal een Wespendief.