Pages Navigation Menu

Uilen en wie helpt Tapuit aan nestkasten?

Beste leden,

Eenentwintig leden en een aspirant-lid gingen woensdagavond op zoek naar uilen. De hemel was kristalhelder en Venus, Jupiter en Mars fonkelden volop. Helaas liet de Oehoe zich niet horen of zien; de kans daarop was klein. Bosuilen konden we wel horen. Niet alleen hun welbekende, verdragende zang, maar ook  een minder bekende vibrerende baltsroep. Op de terugweg hoorden we interacties door een koppel dat zowel zang als contactroep liet horen. Als bonus zagen we de alsmaar schaarser wordende Grote Lijster, Goudvink en Houtsnip. Leden die ooit hun Sovon PID code met me deelden, ontvingen al een LiveAtlas lijstje met de waargenomen soorten en de route.

Zonsondergang bij de Meerbaan

Al wachtend keken we vanaf de Meerbaan uit over de Staartse Heide. Daar plaatste Staatsbosbeheer nestkasten voor Tapuiten. Liefst broeden die in holen van konijnen. Maar konijnen zijn bijna  uitgeroeid door het Chinese VHS-syndroom. Ingrid Donga kwam daarom op het idee om ook op de Molenplaat nestkasten te leggen. Erik de Jonge is genegen om ze daar wat extra broedgelegenheid te geven.

Daarom de vraag: wie kan een twee- of drietal houten kasten maken? Ingrid kreeg een (matige) afdruk) van het Franse ontwerp van Herman van Oosten. Die legt ze met succes in de Duinen. De tekening heb ik op de site gezet. Als je mee wil doen, laat dat dan weten aan Ingrid Donga IngridDonga@home.nl.

Met vriendelijke groeten,

Hidde

Bouwtekening Tapuitenkast
Volledige tekst over Tapuitenkasten Ornithos 2005.pdf