Pages Navigation Menu

Nesten Zwarte Specht gezocht voor zenderonderzoek in 2019

Nesten Zwarte Specht gezocht voor zenderonderzoek in 2019

Beste leden,

Dit voorjaar wil Sovon weer Zwarte Spechten zenderen (zie onderstaand bericht). André van Kleunen vraagt of we actieve nesten kennen. Zo ja, zend dan een berichtje naar mij en André. Zelf zal ik dit jaar weer het Moretusbosch en de Bieduinen bezoeken (vorig jaar goed voor 1 territorium en 1 actief nest).

Dit jaar staat er voor de VWG geen Spechtkartering op het programma, maar misschien zijn er toch nog leden die op zoek willen gaan. Houd er dan wel rekening mee dat de trefkans niet erg hoog is en dat je minstens 2 waarnemingen per territorium nodig hebt. Dat betekent dat je in de goede tijd (1-maart- 30april) zeven bezoeken moet brengen om 90% van de territoria te vinden, zelfs als de trefkans 50% zou zijn.

Met vriendelijke groeten,

Hidde

 

cc André van Kleunen

 

—–Oorspronkelijk bericht—–

Van: André van Kleunen, Verzonden: 11 Februari 2019 10:00

Aan: Hidde Bult

Onderwerp: Zwarte Spechtenonderzoek Brabantse Wal voorjaar 2019

 

Hoi Hidde,

Het veldwerk voor het onderzoek aan de Zwarte Specht komt er weer aan. We willen dit voorjaar weer Zwarte Spechten gaan zenderen, dieetonderzoek gaan doen en het prooiaanbod onderzoeken op de Brabantse Wal. We hebben nieuwe zenders besteld. Deze zouden zo’n 1000 locatiebepalingen moeten kunnen doen. We willen hiermee weer met name de nest (jongen) fase gaan volgen. Dat betekent dat we eind maart of vanaf begin april Zwarte Spechten willen gaan vangen en zenderen.

Ik wil even informeren of jullie dit voorjaar soms nog tellingen gaan doen op de Brabantse Wal. Ik hoorde van de Provincie Noord-Brabant dat ze dit voorjaar zelf de aantallen Zwarte Spechtenterritoria gaan monitoren (in de gebieden die vorig jaar door Christian zijn geteld).

Dit voorjaar zal Pieter Wouters namens ons betrokken zijn bij het vinden van vangplekken van de Zwarte Specht voor het zenderen en bij het verdere zenderonderzoek.

Ik hoor het graag als jullie (nieuwe) Zwarte Spechtenlocaties weten of komende maand vinden.

Groeten,

André